تاریخ انتشار مقاله 01/01/2010 به روز شده 01/01/2010 05:56 TU
میرحسین موسوی در نخستین بیانیه خود پس از ناآرامی های عاشورای 88 ضمن انتقاد شدید از برخوردهای خشونت آمیز نیروهای حکومتی با مردم راه حل های پنجگانه ای را برای خروج کشور از وضعیت بحرانی اش ارایه کرده است.
مسئولیت پذیری دولت در مقابل ملت و مجلس؛ تدوین قانون شفاف و اعتمادبرانگیز مطبوعات؛ آزادی زندانیان سیاسی و احیای حیثیت آنان؛ آزادی مطبوعات و رسانه ها و انتشار دوبارۀ روزنامه های توقیف شده و در آخر به رسمیت شناختن حقوق مردم برای برگزاری اجتماعات قانونی و تشکیل احزاب و اجرای اصل 27 قانون اساسی راه حل های میرحسین موسوی در آخرین بیانیه اش برای خارج کردن کشور از بحران موجود هستند.
در این پیشنهادات که به منظور بهبود اوضاع کشور ارایه شده، نامزد معترض دهمین انتخابات ریاست جمهوری اشاره ای به نخستین مطالبۀ معترضان یعنی ابطال انتخاب دهم ریاست جمهوری و برگزاری دوبارۀ انتخابات نکرده است.
میرحسین موسوی تأکید کرده است که " تا اصلاحات لازم با تکیه براصول روشن که می توان آنها را از قانون اساسی استخراج کرد، صورت نگیرد ، آب رفته به جوی باز نخواهد گشت."

میرحسین موسوی اعتراضات مردمی در روزهای تاسوعا و عاشورا را خودجوش خوانده و از برخوردهای خشونت آمیز نیروهای حکومتی با مردم انتقاد کرده است. او گفته است : اعتراض های مردمی نشان دادند " که شبکه های وسیع اجتماعی و مدنی که در طول انتخابات و بعد از آن به صورت خود جوش شکل گرفته است، منتظر اطلاعیه و بیانیه نمی مانند."
اگر چه میرحسین موسوی با هر نوع حرمت شکنی احتمالی در روز عاشورا مخالفت کرده، اما گفته است : "بدترین نوع حرمت شکنی را کشتن بندگان بیگناه و عزادار در روز عاشورا و در ماههای حرام می دانیم."
او "خشونت های غیرقابل باور چون زیر کردن راهپیمانان، تیراندازی نیروهای لباس شخصی را فاجعه ای" دانسته "که اثرات آن به این زودی از صحنه سیاسی کشورمان رخت برنخواهد بست."
به گفتۀ میرحسین موسوی اعتراض های گستردۀ مردم بارزترین نشانۀ بحران در کشور است و به اعتقاد او "تا وجود یک بحران جدی در کشور به رسمیت شناخته نشود، راهی برای خروج از مشکلات و مسائل پیدا نخواهد شد." میرحسین موسوی "عدم اذعان به بحران را توجیه گر ادامه راه حل های سرکوبگرانه" دانسته و در مقابل پذیرفتن واقعیت بحران را زمینه ساز "آشتی ملی" توصیف کرده است.
او با اشاره به دستگیریهای بعد از عاشورا و "دیگر تمهیدات دولتی" نوشته است که "مسئولان اشتباهات گذشته را این بار در وسعت بیشتر تکرار می کنند و می اندیشند سیاست ارعاب تنها راه حل است."
نامزد معترض دهمین انتخابات ریاست جمهوری سپس به رهبران ایران هشدار داده : "گیرم که چند روز با دستگیریها ، خشونت ها ، تهدیدها و بستن دهان روزنامه ها و رسانه ها سکوت برقرار گردید، تغییر قضاوت مردم را نسبت به نظام چگونه حل می کنید؟ تخریب مشروعیت را چگونه جبران می نمائید؟ نگاه ملامت آمیز و متعجب همه جهانیان از این همه خشونت یک دولت به ملت خود را چگونه تغییر می دهید؟ با مشکلات بر زمین مانده اقتصادی و معیشتی کشور که به دلیل ضعف مفرط دولت روزبروز وخیم تر می شود چه می کنید؟ با چه پشتوانه ای از کارآمدی و انسجام ملی و سیاست خارجی موثر، سایه قطعنامه ها و امتیازخواهی های بیشتر را در سطح بین الملل از سر کشور و ملتمان دور می کنید؟"
میرحسین موسوی در جای دیگری از بیانیه خود ضمن انتقاد از شیوع فساد در ارکان قدرت، آنهم به ویژه به دست نیروهای نظامی و امنیتی نوشته است : "ما به شدت با فساد موجود که ناشی از سیاستهای سوء و عدم تدبیر است مخالفیم. ما می گوئیم نهاد بزرگ و تاثیر گذاری چون سپاه اگر هر روز چرتکه بیاندازد که قیمت سهام چقدر بالا و پائین رفته نمی تواند از کشور و منافع ملی آن دفاع نماید؛ هم خود به فساد کشیده می شود و هم کشور را به فساد می کشاند . ما می گوئیم و حاضریم در مباحثات نشان دهیم که امروز منافع و حقوق مستضعفان و کارگران و کارمندان و سایر اقشار ملت در یک فساد بزرگ در حال غرق شدن است ."
میرحسین موسوی سپس از تشکیل یک دولت و نظام رئوف و مبتنی بر آرای مردم دفاع کرده "که به تنوع آراء و عقاید مردم نه به شکل تهدید، بلکه بصورت یک فرصت نگاه می کند."
او "سرک کشیدن به زندگی خصوصی مردم، تفتیش عقاید، تجسس، بستن روزنامه ها و محدود کردن رسانه ها را مخالف دین" و "قانون اساسی برآمده از آن" دانسته و مجدداً خطاب به رهبران جمهوری اسلامی تأکید کرده : "اندیشیدن باین گونه راه حلها که عده ای توبه کنند و عده ای معامله کنند و بده و بستانی صورت گیرد تا این مشکل بزرگ حل شود عملا به بیراهه رفتن است."