۱۳۸۸ اسفند ۲, یکشنبه

جنبش سبز و ضرورت جلب اعتماد اقوام غیر فارس

نوشتۀ بیژن برهمندی
روز بیست و یک فوریه از سوی سازمان ملل متحد روز جهانی زبان مادری نام گرفته است. بهمین مناسبت آن بخش از مردم جهان که موجودیت زبان مادری اشان ، بدلایل سیاسی و یا اقتصادی و اجتماعی در معرض مخاطراتی قرار دارد در چنین روزی به طرح شعار های مطالباتی خود می پردازند و همبستگی دیگر مردم جهان را برای حفظ و پویائی زبانهای در معرض تهدید به یاری می طلبند.
در ایران کمتر از یک قرن است که با اعلام " رسمی" شدن زبان فارسی در سراسر کشور، زبان های قومی در ایران دچار مخاطره شده و با محدودیت ها و محرومیت های متعددی مواجه گردیده اند.
بااین حال مشکلات و محرومیت های اقلیت های قومی در ایران تنها محدود به زبان مادری نمی شود و بسیاری از حقوق اجتماعی و سیاسی این اقلیت ها نیز همواره در معرض نادیده انگاری و حتی لگد مال شدن قرار داشته اند.
وجود این تبعیضات قومی به آفرینش مطالباتی می انجامند که ویژه قربانیان تبعیض است و کاربرد سراسری ندارند.
در ایران اگر جنبش سبز را نوعی حرکت سیاسی اجتماعی سراسری قلمداد کنیم که مطالبات عمومی را بر پیشانی خود دارد ، می توان به طرح این پرسش پرداخت که شعارهای این جنبش به چه میزانی نیاز ها و خواسته های اقوام قربانی تبعیض را بر میتابند؟
آیا این فرضیه درست است که در ماههای گذشته اقلیتهای قومی نقش فعال و پر اهمیتی در متن جنبش سبز بازی نکرده اند ؟
آیا این درست است که جنبش سبز بیشتر در تهران و چند شهر بزرگ کشور پایگاه اجتماعی دارد؟
آیا اقوام غیر فارس توانسته اند نیاز ها و مطالبات خود را در جنبش سبز شناسائی کنند؟
در میز گردی به همین مناسبت، آقایان یوسف عزیزی بنی طرف نویسنده عرب زبان ایرانی ، محمد علی توفیقی فعال سیاسی کرد و مسئول نشریه اینترنتی سیروان،و انصافعلی هدایت روزنامه نگار آذری مقیم کانادا ، به این پرسش ها پاسخ می دهند.
*یوسف عزیزی بنی طرف : " گروه وسیعی از نیرو های قومی در ایران از این شکایت دارند که در زمانهائی که مورد سرکوب واقع شده اند ، کسی از آنها حمایت نکرده است." این روزنامه نگار عرب ایرانی معتقد است که بی اعتمادی از مهم ترین دلایل عدم مشارکت این گروه از خلق های غیر فارس در جنبش اعتراضی اخیر است.
*محمد علی توفیقی : " جنبش سبز یک جنبش فراگیر اجتماعی با گفتمان ملی است و اقوام غیر فارس در آن نقش فعالی دارند. در کردستان مشارکت مردم در انتخابات افزایشی بیش از صد در صد داشت و علت نبود تظاهرات در حوادث پس از انتخابات به این دلیل است که تظاهرات در شهر هائی مثل مهاباد یا سنندج هزینه هایش بسیار بالاتر از تهران است."
توفیقی می گوید شما حتی اگر هم اکنون آمار بگیرید زندانیانی که در زندان ها هستند شامل همه اقوام ایرانی از جمله ترک ها ، عرب ها ، کرد ها و غیره می شوند.
*انصافعلی هدایت: " واقعیت آنست که جنبش سبز در تهران محدود است. حکومت تلاش کرده است یک امتیازات بسیار جزئی در استان ها به مردم بدهد و آنها را سرگرم کند تا بتواند تمام نیرو های سرکوب خود را در تهران جمع کند.

۱۳۸۸ بهمن ۲۲, پنجشنبه

مواضع چین در آستانه اجلاس 1+5 تغییر خواهد کرد؟

به قلم : رضا تقی زاده
تاریخ انتشار مقاله 05/02/2010 به روز شده11/02/2010 15:28 TU
اظهارات یانگ جایی شین وزیرامور خارجه چین در پاریس دایر بر اینکه " اعمال تحریم های تازه علیه تهران دست یافتن به راه حل سیاسی در این زمینه را پیچیده تر خواهد ساخت "، لزوما نشانه ادامه ایستادگی پکن در راه تصویب قطعنامه تازه تنبیهی علیه ایران در شورای امنیت نیست.
حضور وزیرامور خارجه چین در پاریس و اظهارات او پیرامون نحوه بر خورد با ایران بر سر برنامه اتمی آن کشور، یک روز پس از آن صورت گرفت که محمود احمدی نژاد طی یک گفتگوی تلویزیونی مدعی شد : " مانعی در راه انتقال اورانیوم غنی شده ایران به خارج برای مبادله با سوخت اتمی وجود ندارد ".
پیش از یانگ جایی شین، نمایندگان کشورهای غربی نسبت به اظهارات اخیر احمدی نژاد واکنش های محتاطانه ای بروز داده بودند. منجمله گیدو وسترول وزیرامور خارجه آلمان اظهار داشته بود که " مواضع ایران را میباید با اعمال آن مورد قضاوت قرار داد و نه گفتار ( مسئولان ) آن ".
برنارد کوشنر وزیرامور خارجه فرانسه نیز که میزبان یانگ جایی شین است و بی تردید طی گفتگو با همتای چینی خود، در جهت جلب همراهی بیشتر چین با کشور های غربی تلاشهایی بعمل آورده است، در واکنش به اظهارات احمدی نژاد ، از ابراز " شگفت زدگی و یاس " در این مورد خودداری نکرد.
طی ماههای اخیر و به نسبت فاصله گرفتن روسیه از چین در موضوع اتمی ایران و نزدیکتر شدن مسکو به سه قدرت غربی عضو دائمی شورای امنیت، جمهوری چین سهم بیشتری را در ادامه حمایت سیاسی از جمهوری اسلامی عهده دار شده است.
در واکنشی به این تغییر رفتار، یک هفته پیش از دیدار اخیر وزیر خارجه چین از فرانسه، هیلاری کلینتون وزیرامور خارجه امریکا، ضمن انتقاد از چین ، پکن را متهم ساخته بود که در راه اعمال فشار های بیشتر علیه تهران ایستاده است.
به نسبت افزایش حمایت چین از تهران، دیپلماسی امریکا در قبال پکن نه تنها در رابطه با ایران که در سایر بخشها نیز تدریجا از چهار چوب مناسبات دوستانه خارج و شکل تهاجمی و انتقادی یافت. منجمله وزیرامور خارجه امریکا پکن را متهم به سانسور اینترنتی ساخت و از مواضع گوگل که پیشتر اعلام کرده بود بازار چین را ترک خواهد کرد حمایت بعمل آورد .
در بخشی دیگر از رفتار های تهاجمی امریکا در قبال چین، آمریکا اعلام داشت که پیشنهاد فروش سلاحهای مدرن به تایوان به ارزش 6.4 میلیارد دلار را به سنا خواهد برد. معامله ای که پکن انجام آنرا در تضاد کامل با مصالح سیاسی و دفاعی خود تلقی میکند. در لیست فروش اسلحه آمریکا به تایوان علاوه بر موشکهای پیشرفته دفاع هوایی، هواپیماهای مدرن جنگنده اف-16 و همچنین زیر دریایی های پیش رفته نیز قرار دارد.
هم سو با سیاست گشودن جبهه تهاجمی در مقابل پکن، آمریکا بار دیگر چین را متهم ساخت که از راه ضعیف نگاه داشتن مصنوعی پول ملی خود مانع از افزایش صادرات امریکا به چین و در نتیجه نزدیکتر شدن فاصله تجارت خارجی مابین دو کشور میشود.
طی اقدام دیگری در همین راستا و در تقابل با انتظارات پکن، آمریکا چند روز پیش اعلام داشت که از دالائی لاما رهبر تبعیدی تبت در کاخ سفید پذیرایی خواهد شد. دیدار رییس جمهور امریکا با دالایی لاما که قبلا قرار بود در ماه سپتامبر گذشته صورت گیرد، در آن تاریخ بمنظور پرهیز از تحریک پکن لغو شده بود.
تیرگی سریع مناسبات امریکا و چین در حالی صورت پذیرفت که تا چند ماه پیش بنظر میرسید دو کشور از مناسبات دوستانه و نزدیکی بر خوردارند. در ماه نوامبر گذشته اوباما به پکن و شانگهای سفر کرده و مذاکره با رهبران چین را در صدر برنامه دیدار های خود از شرق آسیا قرار داده بود. دو ماه پیش از آن و بمناسبت حضور در گردهمایی سران گروه 20 ، رییس جمهور چین نیز به آمریکا رفته و دیدار های بسیار دوستانه ای را با رییس جمهور آمریکا بعمل آورده بود.
با توجه به تغییر محسوس رفتار چین طی سه ماه گذشته در حمایت سیاسی از تهران و در نتیجه پیشگیری از شکل گرفتن هماهنگی لازم در جامعه جهانی علیه جمهوری اسلامی، بنظر میرسد رفتار تهاجمی امریکا در قبال پکن میتواند تا میزان زیادی متاثر نارضایتی واشنگتن در این زمینه باشد. رهبران آمریکا بدفعات اعلام کرده اند که کنترل بر نامه های اتمی ایران در صدر ملاحظات امنیت ملی آن کشور قرار داشته و از اهمیت بسیار بر خوردار است.
حمایت آشکار پکن از دولت تهران، علاوه بر واکنشهای دولتهای غربی، حتی با واکنشهای تند افکار عمومی در داخل کشور نیز مواجه شد و تدریجا بجای شعار های مرگ بر روسیه، طی تظاهرات اعتراضی مردم علیه دولت، شعار های مرگ بر چین نیز به نحو بی سابقه ای در ایران شنیده شد.
طی یک اقدام آشکار در ابتدای ماه دسامبر گذشته و چند هفته پس از رد پیشنهاد مبادله 1200 کیلوگرم اورانیوم غنی شده با سوخت اتمی از جانب تهران، و در حالی که فشار های خارجی علیه ایران در حال افزایش بود، پکن به بهانه "دلمشغولی دیگر " از اعزام نماینده خود به گردهمایی گروه 1+5 خودداری ورزیده و عملا از تشکیل اجلاس یاد شده پیشگیری بعمل آورده بود. در آن جلسه ظاهرا قرار بود موضوع طرح قطعنامه تنبیهی تازه ای علیه ایران در شورای امنیت مورد بحث قرار بگیرد.
از آن تاریخ به بعد، مسئولان سیاست خارجی و سخنگویان رسمی دولت چین بصورت مکرر موضوع اعمال تحریم های تازه علیه تهران را مورد انتقاد قرار داده و آن را غیر موثر و غیر ضروری نامیدند.
با توجه به اهمیت فوق العاده تجارت خارجی چین در محاسبات سیاسی آن کشور و اهمیت حفظ وجهه پکن بعنوان یک شریک متعارفی در جامعه جهانی، و همچنین بیم از گسترش حملات آمریکا و سایر کشورهای غربی به نحوه رهبری سیاسی و محدودیت آزادی های فردی در چین و احتمال تاثیر گذار ی این حملات در شکل گرفتن ناآرامی های داخلی، انتظار میرفت که رهبری سیاسی چین دیر یا زود در صدد کنترل تشنجهای جاری در مناسبات با آمریکا و دست یافتن به توافق و همگامی با واشنگتن برآید.
در راه دست یافتن به این توافق، همراهی چین با چهار کشور دیگر بزرگ عضو شورای امنیت میتواند از اهمیت خاص بر خوردار باشد. میزان تاثیر این عامل را پکن از نحوه بهبود مناسبات چند ماه اخیر مسکو واشنگتن میتواند براحتی دریابد.
به این ترتیب حضور یانگ جایی شین وزیر خارجه چین در پاریس و گفتگوهای او با برنار کوشنر وزیرامور خارجه فرانسه, علیرغم تکرار اظهارات قراردادی گذشته پکن دایر بر " احتمال تاثیر منفی تحریمها علیه تهران "، میتواند بعنوان گامی در جهت نزدیک کردن پکن به آمریکا و سایر کشورهای عضو گروه 1+5 تلقی شود. در میان کشورهای عضو گروه 1+5 فرانسه بیش از هر کشور دیگری بر ضرورت اعمال تنبیهات سخت تر علیه تهران اصرار می ورزد.

۱۳۸۸ بهمن ۱۳, سه‌شنبه

حمایت سید احمد خاتمی از اعدام ها در ایران

به قلم : رحمت قاسم بیگلو
تاریخ انتشار مقاله 02/02/2010 به روز شده 02/02/2010 13:49 TU
به گزارش "ایرنا" خبرگزاری رسمی ایران ، حجت اسلام "احمد خاتمی" عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و امام جمعه موقت تهران در این رابطه اظهار داشت : کسانی که مدام شعار حقوق بشر مردم سرمی دهند چگونه از اعدام تجاوزگران به حقوق مردم برآشفته می شوند.
سید احمد خاتمی در واکنش به اعدام دو جوان ایرانی در طول هفته گذشته گفت : آنچه قوه قضائیه در این عرصه انجام داد در حقیقت تحقق بخشی از خواسته های ملت بزرگ ایران است که در حماسه نهم دیماه از مسئولین قضائی کشور خواستند.
وی گفت : آنچه که مایه تعجب است آن است که کسانی در داخل همسو با بیگانگان اعمال قانون را در مورد جنایت کارانی که جرمشان به صورت مستدل و مستند اثبات شده و قوه قضائیه به تکلیف خود عمل کرده است را محکوم می کنند در حالی که این جنایت کاران پرونده سیاهی داشته اند. امام جمعه موقت تهران در ادامه سخنان خود گفت : از قوه قضائیه انتظار می رود آنگونه که خود گفته اند بدون تحت تاثیر قرار گرفتن ازفضای سیاسی که بیگانگان در پی آنند و متاسفانه برخی از فتنه گران آن را تعقیب می کنند به وظیفه قانونی خود عمل کنند وبه مصداق آیه قرآنی "تجاهدون فی سبیل الله و لایخافون لومه لائم" یعنی جهاد در راه خدا می کنند واز سرزنش کننده ای بیم به خود راه نمی دهند.
سید احمد خاتمی افزود : کسانی که می بایست خط خود را از بیگانگان جدا کنند چطور در این عرصه همسو با بیگانگان موضع می گیرند. در هر حال انتظار می رود از تمامی عزیزانی که دلداده انقلاب هستند به همان اندازه که دنیای استکباربه محکومیت رفتارقاطعانه قوه قضائیه می پردازند چند برابر آن ها از قوه قضائیه حمایت کنند و قوه قضائیه را در این تلاش مقدس که در جهت حمایت از نظام اسلامی و تثبیت اقتدار نظام اسلامی است تنها نگذارند.